Penthouse in Downtown Montreal by René Desjardins, An Apartment Which Has The Magnificent Panoramic View

Penthouse bathroom entarncePenthouse bathroom entarnce

A great penthouse in an apartment which has the beautiful view in around it has successful designed by René Desjardins for the interior design of this apartment which located in downtown Montreal, Quebec. Before the client occupying it, the client spending for many years in a large home on Ile-des-Sœurs until the client had taken an apartment with a panoramic view of the downtown Montreal, Mount Royal and the St. Lawrence River. From the beginning of the project, this magnificent view which is one of the best in Montreal has become the main focus for this project. From the client request itself, they want to live in a bright, warm loft-style apartment, so the strategy of the architect is to provide a space which is much as large as contemporary lofts of Manhattan or Los Angles, a loft which is speak of calm and comfort yet look out over the continually changing showcase of the city. During the construction of the apartment, anything is possible, so whatever the client order can be accomplish.

The space of the building itself is covers an area for about 3,300 square foot. The unit is assembled from two penthouses on 23rd floor. The space of one of the penthouses is intended for a corridor which now can be used as a mechanical house and an electrical system. That as a point of departure of the building. So this meant that the apartment can take a form of a great pure rectangle which is spanning across the full length of the building, with full-height window on the north, east and west side which will provides the exceptional natural light.

The apartment itself is consisting of two zones; the shared areas and the private quarter of the client and his son. On one side, the shared area is consisting of a living room, dining room and kitchen as well as a living area/ home theater. On the interior envelope the detailed work is began. Here, the architect is playing with the different coatings and color for the volumes. The architect playing it using the whites and shades of the Grey and brown to create a pared down, a warm environment. The very high ceiling of this apartment is lowered slightly. It is to accommodate the lighting fixtures and conceal the electrical controls for covering the window. In each recessed lighting fixture have the two spots which are multiplying the lighting possibilities with a minimum of means. The particular attention is received by the window treatments. The sheets of a fabric which is combining the natural fibers with threads of a stainless steel are completely invisible when it is raised. The sheet is decent from the ceiling at the touch of a button to temper the light and preserve privacy. The structural column is simply sanded down and it is painted in the same shades and finishes as the walls, it is in order to maintain the spirit of a loft.

The floor of the large main room is finished in plank of an ash baked to a warm cafe latte. A great interior of the wall of the white oak is stained a charcoal Grey which is forms a perfect backdrop. It is maximizing the sense of a space, besides it is also turning the focus to the spectacular view and the contemporary furniture. In a detail: to match the floor, all of the baseboard heating units have been covered in ash. Inside the apartment, precisely in the far North end of the room is found the dining room and the adjoining kitchen. The dining room table can accommodate a ten people to seat here. The dining table itself is surfaced in a solid French walnut with a paginated steel base. The kitchen is very simple and it has a very strong presence. The cabinets are featured with counter-tops of charcoal granite quartz and it is faced in glass. So it is able to creating a bright surface which is reflecting the cityscape. A door is leading to the outdoor terrace, which is runs, the length of the dining room.

In the other end of the room is placed a couches which is finished in walnut, also the cotton and the linen of it is open an invitation to conversation. The red shaarinen chair and the books which are through an ingenious invisible storage system are suspended on the walls. It is provide an accent in this section of the apartment. While the living area/ home theater are adjoining the living room is carries over the same natural shades. By Josée Pedneault, the wolf on the wall provides an unusual and humorous note which is setting the tone for this multifunctional room, which also serve the guest room. The private quarter of the apartment have more classical layout and volumes. At the end of a corridor is framing a sculpture which is done by Jean-Pierre Larocque. The last, a large wooden wall is flanked by the two wide doors which are leading to the father’s and sons personal quarters.

The bedroom place of the master of the house is in s rotunda which is facing to the east. I is also furnishing which is include a fluted walnut king-sized bed in a charcoal alcove, a long with the floating walnut chest and the two walk-in closets and a master bath which has a very refined felling, with its heated by the white Calacatta marble floors. Besides, the wall, the counters and the sink itself are use the white granite quartz, of course the two curved alcoves is finished in gold-leaf tiles with a floral pattern. The style of a boutique hotel which has been handled in an almost austere manner is applied in the son’s quarter. Due to the alcove of the bed and the woodwork on t he ample storage unit is mostly charcoal. The room of this has the curtain which is made from linen materials and the opaque window is covering and it can be closed to provide the total darkness. These quarters also have a walk-in closet and a bathroom.

A range of the natural hues and many architectural details through its clean design the apartment is claimed in a great success. From the city beyond, it surrounded by the sky and the ceaselessly changing the light, the one which has the impression of being in a great airborne vessel which is provides the passengers with all the warmth of a home which yet has the freedom of the expansive views. Great!

Visit René Desjardins’ website – here.

Photography by André Doyon

[via]

Penthouse bathtub interior designPenthouse bathtub interior design

Penthouse bathroom interior designPenthouse bathroom interior design

Penthouse living room interior designPenthouse living room interior design

Penthouse contemporary bedroom interior designPenthouse contemporary bedroom interior design

Penthouse bedroom interior designPenthouse bedroom interior design

the Penthouse living room interior designthe Penthouse living room interior design

Penthouse corridor interior designPenthouse corridor interior design

Penthouse wooden floor in the living room designPenthouse wooden floor in the living room design

Penthouse living room interior decoration designPenthouse living room interior decoration design

Penthouse comfortable sofa interior designPenthouse comfortable sofa interior design

Penthouse modern kitchen interior designPenthouse modern kitchen interior design

Penthouse wooden dining table furniture interior designPenthouse wooden dining table furniture interior design

Penthouse large glassy window designPenthouse large glassy window design

Penthouse landscape viewed from the living roomPenthouse landscape viewed from the living room

About Nokki

Full time writer on @mabeskidul, love to play guitar, play DotA with @mabeskidul crew, get in touch with me on @ArwanCL Let the music ring to your heart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

TOP